Hajhullás

A hajhullás külső ártalom vagy belszervi betegség következménye lehet.
Lehet átmeneti, ha a szőrtüsző osztódó sejtjei nem pusztulnak el, vagy végleges, ha a szőrtüsző s elpusztul.

Külső károsító körülmények, melyek hajhulláshoz vezethetnek:
-    radioaktív sugárzás
-    mechanikai hatások
-    túl száraz levegő, fűtés, nagy hőingadozás
-    a haj vegyi kezelése, mint a dauer, szőkítés, festés.
A külső tényezők általában visszafordítható hajhullást okoznak, a hatás megszűntével a haj növekedése megindul. Kivételt képez ezen szabály alól, ha a mechanikai igénybevétel hosszan tartó és nagyon erős, mint pl. szoros konty, lófarok vagy fonat, hajfelvarrás a hajban végleges kopaszsághoz vezethet az érintett hajszálak területén.

Belső tényezők, melyek hajhullást okozhatnak:
-    fertőző betegségek, melyek az egész szervezetet érintik, ill. gombás vagy bakteriális fertőzés, mely a hajas fejbőrt támadja meg
-    hormonális zavarok (nemi hormonok, pajzsmirigy hormon kóros termelődése vagy hiánya)
-    terhesség
-    gyulladásos gócok ( gócos mandula, rossz fog, nőgyógyászati gyulladás, epehólyag gyulladás, stb.)
-    elégtelen, kiegyensúlyozatlan táplálkozás, felszívódási zavarok. (A haj növekedéséhez aminosavakra, nyomelemekre, vitaminokra van szükség.) 
-    gyógyszerek
 Míg a külső tényezők átmeneti hajhullást okoznak inkább, a végleges kopaszság esetén belső okokat kell keresni. 


A hajhullás kivizsgálása, kezelése, hajgyógyászat:
A hajhullás kivizsgálása bőrgyógyász feladata, de a betegség összetett volta miatt számos más orvosi szakterülettel együtt kell működni a kiváltó ok meglelése érdekében.

A vizsgálat az első vizitkor a rendelőben történik, fejbőr betegség, egyéb bőrtünet irányában. Megállapítjuk, hogy kihúzhatók-e a hajszálak aktuálisan, ill. láthatók-e újonnan növekvő hajszálak.  A pácienst alaposan kikérdezzük a hajhullás természetéről, ill. az esetleges gócokra, belgyógyászati betegségekre, gyógyszerszedésre vonatkozó adatokról.

Amennyiben fejbőr betegséget észlelünk, annak célzott kezelését azonnal megkezdjük.

Ha nem találjuk a vizsgálat során a hajhullás okát, tovább kell vizsgálódnunk, ezért a páciens kivizsgálásra irányítjuk. A kivizsgálás laborvizsgálatokból, ultrahang, röntgen, fogászati, nőgyógyászati, gégészeti vizsgálatokból áll, szükség esetén gasztroenterológus, endokrinológus véleményét is kikérjük.

A hajhullás kezelése
A hajhullás kezelése nehéz feladat, az okok feltérképezése elengedhetetlen. A kezelést azonban minél előbb meg kell kezdeni, amikor a folyamat még visszafordítható.
Rendelőnkben mezoterápiával gyógyítjuk a hajhullást, mely forradalmi áttörést jelentett a hajhullás kezelésében, segítségével a hajhagymához tudjuk közvetlenül juttatni a növekedéshez szükséges tápanyagokat, egyénre szabott kezelési sémát tudunk megtervezni.
 
 
 
impresszum | jogi nyilatkozat | kapcsolat                                                                                        Hajgyógyászat