Hajtípusok

Vastagság
Átmérő (0,05-0,2 mm) alapján lehet: erős, közepes vagy finom szálú.
A hajvastagság egyénenként változik, sőt ugyanazon embernél is különböző vastagságú hajszálakat találhatunk a fejbőr különböző régióiban. Rasszbeli eltérések is vannak, az európai ember hajszála a vékonyak közé tartozik.  
A haj vastagsága és színe némelyest összefügg, általános jelenség, hogy a világos haj többnyire vékony szálú, a sötét hajszálak pedig lehetnek egészen vastagok, drótszerűek is. A sötét hajszál átmetszete gyakran nem szimmetrikus kör, hanem egyik irányban lapított, ilyen pl. az ázsiai embertípus hajszerkezete.

Sűrűség
A fejbőrön elhelyezkedő szőrtüszők sűrűsége határozza meg hajunk sűrűségét, mely lehet: ritka, közepesen sűrű és sűrű. 

Hullámosság
A haj keratin spiráljainak összetétele és a köztük húzódó kémiai kötések határozzák meg, hogy a hajszál mennyire göndörödik, e szerint lehet: egyenes, enyhén vagy erősen hullámos, göndör és nagyon göndör.  Ha a keratinszál tömör, nagy kéntartalmú, akkor a hajszál egyenes, ha a magas és alacsony kéntartalmú (rugalmas, nyújtható) keratinszál is megtalálható, akkor a hajszál hullámos.
A keratinszálak közti diszulfid-hidak nagyon erősek, ezek megbontására találták ki a dauervizet, mely erős kémiai hatása révén bontja a kénes kötést. A másik kötéstípus a hidrogénhíd-kötés, ez könnyen szétszedhető és megváltoztatható. Ezt használják ki beszárításkor.
A haj hullámossága a hajkeresztmetszetnek is függvénye, ha a keresztmetszete kör, akkor egyenes a hajszál, ha ovális, akkor hullámos, ha pedig bab alakú, akkor göndör a hajszál.


Töredezett haj
 Fentebb már említettük, hogy a hajszál külső rétegét cseréptetőszerűen elhelyezkedő lemezkék alkotják. Ha ez a szerkezet szabályos, a lemezkék szépen egymásra simulnak, akkor a haj fényes, jól fésülhető, a festékanyagot nehezebben veszi fel.
Ha azonban a lemezkék szabályos elrendeződése megbomlik, a haj töredezett, fénytelen, nehezen fésülhető lesz, a festékanyagot hamarabb felveszi, könnyebben festhető.
A töredező hajra ajánlott balzsamok a lemezkéket hivatottak egymásra tapasztani, amelyek így a hajba zárják a nedvességet, és nem engedik kiszáradni.
A töredezett haj egy külön típusa, ha a hajszál csak a végén töredezik. Ez a jelenség a szél és nap hatására alakul ki, a cuticula-lemezek rétegenként leválnak a haj külső felszínéről. A hajszál kopásának jele. Pigmentvesztés miatt a töredezett vég kissé világosabb is.

Hajszín
A hajszínt a növekedéskor a hajba kerülő pigment-tartalom határozza meg, melyről korábban már .
Objektív megítélésére a Fischer-Saller-féle színskála szolgál, ami 30 színárnyalatot különböztet meg, ill. spektrofotométerrel is meghatározható a hajszál által elnyelt fény hullámhossza.
                

Hajtípusok a hajápolás szempontjából:
A hajápolásnak a fejbőr állapotához, a faggyútermelés mértékéhez kell igazodnia.

1. Normál haj
A faggyúmirigyek annyi faggyút termelnek, hogy a hajszálak épek maradnak, legkülső rétegük nem sérül, és fölösleg nem képződik. A fejbőr ép, nedvességtartalma megfelelő, korpásodás nincs.

2. Száraz, töredezett haj
Cuticulája sérült, lemezkéi rendezetlenek. A hajszál fénytelen, töredezett, nehezen fésülhető, könnyen begubancolódik.
Oka lehet vérszegénység, kiegyensúlyozatlan táplálkozás, vitaminhiány, szennyezett levegő, klóros fürdővíz, nem megfelelően megválasztott hajápoló szer, festék, dauervíz használata, fizikai ártalom, mint pl. hajsütővas.

3. Zsíros haj
Nagyon gyakori állapot, a felnőttek 30 százaléka szenved tőle. A túltermelt faggyútól a hajszálak elnehezülnek, a fejbőrhöz tapadnak, a fejbőr olajos tapintású. A megváltozott, olajos miliőben a kórokozók megtelepedése könnyebb, gyulladás alakulhat ki, a korpásodás fokozódhat, a fejbőr viszket.
Oka lehet örökletes hajlam, hormonzavar, helytelen táplálkozás, felszívódási probléma vagy gyógyszer-mellékhatás.
A korpás, gyulladt fejbőr nemcsak kozmetikai probléma, érdemes vele bőrgyógyászt felkeresni, mivel igen gyakran a hagyományos kozmetikai termékek nem elegendők a gyulladásos folyamat megfékezésére, amely előbb-utóbb ekcémához vezet.
 
 
 
impresszum | jogi nyilatkozat | kapcsolat                                                                                        Hajgyógyászat