A haj

A haj funkciója:
A hajzat szerepe, hogy koponyánkat védje a káros behatásoktól, ütéstől, ultraibolya sugárzástól, túlzott hidegtől és melegtől.

Ezeken a funkciókon kívül viszont rendkívül fontos szerepe van megjelenésünk alakításában, ezáltal önbizalmat, negatív esetben szorongást kölcsönöz, társas életünket nagyban befolyásolja frizuránk.
A haj betegségei az esztétikai problémán kívül súlyos belszervi betegségeket is jelezhetnek, ezért fontos orvoshoz, bőrgyógyászhoz fordulni, ha fejbőrünkön, hajunkon eltéréseket veszünk észre.   


A haj felépítése, növekedése:
Hajszálaink, ahogy szőrszálain is szőrtüszőből nőnek ki, mely csak a tenyereken és a talpakon hiányzik. A szőrtüszőhöz faggyúmirigy kapcsolódik, a termelődő faggyú bevonja a hajszálat. A tüszők működését örökletes, ill. hormonális tényezők befolyásolják. A fejbőrön kb. 100 ezer szőrtüsző helyezkedik el, mely szám örökletesen meghatározott, a különböző hajtípusokra különböző sűrűség jellemző, átlagosan négyzetcentiméterenként 200 szál helyezkedik el.
A szőrszál gyakorlatilag élettelen anyag, szaru és egy fehérje, a keratin keveréke. A hajszál 3 rétegből áll. Külső rétege a cuticula, mely cseréphez hasonlóan rendeződő lemezkékből áll. Ha ezek elrendeződése szabályos, a hajszál egyenes, fényes, ha a lemezkék rendezetlenek, akkor a hajszál töredezett. A középső réteg a kéreg, ahol keratinszálak és elhalt szarusejtek találhatók. A keratinszálak közt kocsonyás alapállomány, és benne pigment található, mely a haj színét határozza meg. A kéreg adja meg a hajszál rugalmasságát felcsavarodott szerkezete révén. A hajszál nagy szakítószilárdságú anyag, de erőltetni nem érdemes, mivel a haj élő része, a hajhagyma érzékeny a behatásokra, erős behatások esetén ez sérül, és a károsodás maradandó lehet. Ha a szőrtüsző elpusztul, többet azon a területen nem nő haj!  
A hajszál 3., legbelső rétege a velő vagy medulla.

A hajszál élettelen szaruanyag, míg a hajhagyma élő, gyorsan osztódó sejteket tartalmaz, ezzel pótolva a hajszálat, növekedését elősegítve. A sejtek fokozatosan jutnak felfelé a hajszál felé, majd elhalva, elszarusodva hajszálat képeznek. A hajhagyma körüli érhálózat felelős a haj táplálásáért.


Mitől függ hajunk színe?
A haj színét döntően a kéregben elhelyezkedő melanin nevű festékanyag mennyisége és minősége határozza meg.  Ennek megfelelően a szőke hajban kevés pigment van, míg a sötét hajú ember hajszínét a nagyobb pigment mennyiség adja.  Ha a pigment termelő sejtek működése leáll, a kéregbe nem festékanyag, hanem apró légbuborékok szállítódnak, így képződik az ősz hajszál.


Hajritkulás, őszülés – természetes vagy kóros?

35-40 éves kor között a hajhagymák száma 20%-kal csökken. Férfiak esetén teljesen normális folyamat a hormonális hatás következtében kialakuló halántéktáji ritkulás, mely sok esetben, örökletes tényezők által is befolyásoltan tovább is terjed, fejtetőt is érintheti. Hölgyeknél a női hormonok csökkenő szintje (menopausa) okozhat férfias típusú hajhullást, mely teljes hajvesztéshez nem szokott vezetni, azonban a hajzat megritkulása komoly pszichés problémát okozhat. Az őszülés általában szintén élettani folyamat, melyet ismét csak örökletes tényezők erősen befolyásolnak, átlagosan negyven-ötvenévesen válik egyértelműen láthatóvá. Súlyos pszichés megterhelés azonban nagyon gyors teljes hajzatot érintő őszüléshez vezethet.
A túl korai vagy túl gyors őszülés hátterében kóros folyamat is állhat, ennek kivizsgálása szükséges.
 
 
 
impresszum | jogi nyilatkozat | kapcsolat                                                                                        Hajgyógyászat